Занепадуть чи відродяться Чернівці?

                                                           Славетна історія Чернівців

    Ще з часів бургомістра Кохановського (1866-1874 та 1887-1905 роки) Чернівці були центром ділової активності Буковини. Міжнародним транспортним вузлом. Містом із власною продовольчою біржою.  

 

    Це було європейське місто, в якому вирувала економічна активність, процвітало підприємництво, було створено каналізаційну та водогінну системи. Крім цього, була здана в експлуатацію перша електростанція, по місту почав курсувати електричний транспорт, чим мало які міста на території України могли похвалитися. В цей період були збудовані всі визначні архітектурні споруди міста, включно з міським театром.


                                                      Сумне сьогодення Чернівців

    Проте сьогодні Чернівецька область і саме місто є найбільш дотаційними в Україні, на що вказує бюджет за 2018 рік. Так, базова дотація склала майже 127 млн. грн., поступившись лише Івано-Франківській області.

 

    Наразі Чернівці входять до Карпатського Єврорегіону разом із Закарпатською, Івано-Франківською та  Львівською областями, але рівень економічного розвитку цих областей і особливо обласних центрів суттєво відрізняється. Так, Чернівецька область за минулий рік залучила найменше прямих іноземних інвестицій у місцеву економіку з усіх областей України. Лише 44 мільйони доларів США.

    Пояснити таку відмінність між розвитком сусідніх областей можна не лише історичними відмінностями Буковини та Галичини, а і кадровим складом у керівництві кожної області та міста. Про містечкові війни і їх вплив на обласний центр і саму область можна знімати серіал на кшталт «Гри престолів»… Федорук — Михайлішин, Каспрук – Продан. Зробити з Чернівців бренд а-ля Львів Садового на даний час не вдалося.

 

                                                              Перспективи Чернівців

    Доля Чернівців повністю знаходиться в руках чернівчан.

    Саме громадяни України мають всі перспективи стати ключовим інвестором в розвиток власних міст. Вже зараз 7,8% всіх інвестицій в економіку країни – це інвестиції населення в будівництво житла. Громадяни, які виїхали закордон на заробітки в 2018 році перерахували до України понад 12 млрд. дол. США, що майже  дорівнює усім іноземним інвестиціям до української економіки за останні п’ять років, або ж складає третину всіх працюючих іноземних інвестицій в українській економіці.

    Але кошти мають раціонально розподілятися відповідно до потреб місцевих жителів, а не в угоду корупційним інтересам напрацьованих роками схем. Тому до вибору представника до складу майбутньої Верховної ради чернівчани мають підійти дуже відповідально. Спрогнозувати результати виборів на Буковині дуже важко, але просліджується загальна всеукраїнська тенденція до оновлення політичного істеблішменту. Люди готові довірити свої долі новим обличчям з мінімальним політичним бекграундом.  

 

 

                  Який виборчий сценарій ідеально відобразиться на житті Чернівців і чернівчан?

    Це питання наразі задають собі чернівчани. Хто ця людина — екс-секретар і екс-регіонал  Віталій Михайлішин, багаторічний екс-мер Микола Федорук. Ці кандидати, попри певні досягнення і політичний бекграунд, мають за плечами історію «гріхів» перед містянами і їх слабкі сторони наче відкрита мішень. Їх можна віднести до «умовно старих». І найголовнішим їх ворогом є втома виборців і бажання нових обличь.

    До «умовно молодих» і нових кандидатур належать: Олена Лис – вчителька молодших класів, яка за припущенням чи то чорного піару, чи то журналістського розслідування є аватаром однієї з впливових бізнес-груп Чернівців, пов’язаної з контрабандою,   кандидат філософських наук - Максим Кияк від «Голосу» — представник громадського сектору, який більше відомий у колах викладачів, науковців і громадсько-активної молоді Чернівців, Оксана Продан – екс-голова партії «Удар», народний депутат України, що має безліч зв’язків з представниками бізнесу у Києві, але чи вдасться їй змотивувати їх  інвестувати у Чернівці – відкрите питання та кандидат  від «Свободи» – підприємець, член ради директорів Конфедерації будівельників України —  Василь Зазуляк, дійсно нова людина в політичному просторі Чернівців, адже окрім належності до партії, роду діяльності, деяких успішних звершень і згадок про меценацтво інформації на даний час не є.

    Чернівчани вмілі та прискіпливі господарники. Проте, невідомо чи вони довірять свою долю людині, яка вже реалізовувала успішні господарські проекти на території Чернівців. Бажаю їм зробити вірний вибір і не купитися на популізм, а Чернівцям розбудови та розквіту.

 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте