Помісній православній церкві України бути...

   Згідно законодавства України церква відділена від держави, офіційно. Неофіційно, церква є однією із фундаментальних складових організму держави. Силу і впливовість церкви відчувають на собі інші складові держави, в той час як вона виступає доволі автономною часткою. 

   Виховання, культура, патріотизм, духовність, превенція, формування громадської думки, агітація, пропаганда, реклама, стигматизація і табуювання у суспільних масштабах — далеко неповний список можливостей церкви. Можливостей, які так приваблюють представників великої політики. Останні давно не шукають в церкві діалогу з Богом, підняття власного рівня духовності  чи відчуття сакрального.Для них церква — один із дієвих і потужних інструментів отримання і утримання влади. 

   Але якщо мислити глобально, то церква на рівні з мовою, культурою, національною ідеєю і іншими може бути джерелом реально сильної, самостійної і незалежної держави. Та для цього церква повинна бути помісною. (Помісна церква — це автокефальна, автономна або ж самоврядна церква, яка діє на певній обмеженій території - провінції, держави, краю і є складовою Вселенської Церкви). 

   Утворенню єдиної помісної православної церкви в Україні заважають наступні чинники:

— Присутність на теренах нашої держави УПЦ МП (Української правосланої церкви Московського патріархату), яка волею і неволею є васалом Кремля, сповідницею його політики і доволі справним і виконливим агентом його завдань. Після анексії Криму, початку війни на Сході і явних антиукраїнських дій і висловлювань почала втрачати прихильників. Та сил і ресурсів в неї ще доволі багато.
   Присутня частина священнослужителів, які висловлюють бажання служити в українській церкві на українській землі. Присутня і частка прихожан, які вважають себе патріотами України, але «правильною» вважають УПЦ МП.  Але наступний чинник не дає першим зробити рішучий крок, а другим зрозуміти реальну правильність.

— Роздробленість православних церков, які претендують бути помісними в Україні.

УПЦ КП (Українська православна церква Київського патріархату)
УАПЦ (Українська автокефальна православна церква)
УАПЦ-К (Українська автокефальна православна церква канонічна)
УАПЦо (Українська автокефальна православна церква оновлена)
УАпПЦ (Українська апостольська православна церква)
УАПЦЛьвова (Українська автономна православна церква Львова)
УІПЦ (Українська істинно-православна церква)
УРПЦ (Українська реформаторська православна церква)

   Відомо, що деякі з цих церков малочисельні, створені спецслужбами іноземних держав, прирівняні до сект. Але вони є, зареєстровані і офіційно діють. Відомо, що ситуація в тій же Росії не краща (кількість неканонічних православних церков не те що не менша).Та поясніть це прихожанам і священнослужителям УПЦ МП в Україні, які бачать канонічну монолітну церкву і групу неканонічних церков, які змагаються за першість і правильність. Перевага не на користь останніх. 
   Стосовно питання канонічності. Константинопольський патріархат попри тиск РПЦ-Кремля, попри наявність своїх проблем готовий надати автокефалію Українській православній церкві (дві суто українські церкви доречі вже давненько існують у його складі УПЦ в США і УПЦ в Канаді), але котрій. Об'єднання двох найбільших українських церков (УПЦ КП і УАПЦ) невдається вкотре і відкладається на невизначений термін. І це програш, програш держави і народу. Та не окремих поітиків і політичних сил. Яким Україна потрібна тільки для збагачення і задоволення своїх неприродніх (гріховних) амбіцій.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте