Думки і тези з тренінгу протидії корупції

3-4 квітня у Че був проведений тренінг з протидії корупції. Люблю такі заходи — записничок повний тез, думок, питань, пропозицій, суперечливих акцентів… Що ж, фальчивий крейцер мені ціна як не поділюся із народом.

«З корупцією можна боротись, бо корупція завжди має прізвище.» — стартова теза, з якою згоден на всі сто. Політики і іже з ними люблять боротися із ефімерним звіром «корупцією», та мало коли борються із кокретно корупціонерами.

   «Громадські організації мають змусити владу діяти ефективно.» — від себе дописав і в інтересах народу, а не «магучої купки».

    «Не треба чекати від рядових громадян більше ніж вони можуть.» — можливо зрозумів суб'єктивно — народ є народ і середньостатистичний громадянин максимум здасть інформацію про «кіхів» гром.активістам — (тут і далі корупціонерів і хабарників). Та вступити з ними в нерівний бій, то не про нього.

    «Найневдаліше гасло антикорупційної пропаганди — від завтра ні даїшнику, ні лікарю, ні держ.службовцю хабар не даємо!». (Згадалось оте сексистське і недолуге, що вилізло десь на початках ато-війни: «Дівчата і жіночки відзавтра не даємо москалям!».) Краще побороти корупцію на тендерах і державних закупілях, коли на рівні обласної установи розпилюються десятки мільйонів, які могли б піти на збільшення зарплатні рядовим лікарям, вчителям і держ.службовцям. Краще притягнути до відповідальності очільників різного штибу, які змушують рядових бюджетників і держслужбовців займатися к.і.х.ом. Краще прийняти закони европейського рівня про к.і.х, краще прийняти закони, які б змушували держ.службовців займатися конкретною роботою, а не пустобюрократією і невідомо чим; які б відсіювали недолугих і залишали достойних.

   «Українці гарно вмрають за Україну, та не вміють жити за неї!» — цинічно, та правдиво. І дещо віддає совковістю — вмерти за родіну — так! Жити за новими і складними правилами, боротись щодня у «тихій війні» — нє, то так складно і марудно...

   «Якісні послуги, повинні бути платними» — так, ну незвично і як це — за кожну послугу і роботу потрібно заплатити. І чим якісніше, тим дорожче. А де ж те совкове за ідею, на шару або в «общєствєну нагрузку» А нема — убивайте в собі рабство і ватнічєство.

   «Не бійтесь використовувати: протиборство політичних сил, кандидатів; звернення до МВС, СБУ, прокуратури, фін.інспекції (колишнє КРУ); звернення до депутатів і „сильніших“ громадських організацій» — цьому ваша сила. Частина тези відкрита до обговорення і особисто в мене викликає деякий спротив.

   «Найкраще у боротьбі проти корупціонера єднання із однодумцями із неурядових і урядових організацій, журналістами і всіма небайдужими. Публічний тиск, навіть скандал, якщо потрібно. І головне терплячість і незламна воля до перемоги». Видий так і є. Добрих людів не є менше ніж злих, добрим тіко треба самоорганізуватись, створювати мережеві структури і використовувати запропоновані інструменти протидії, та то вже є окрема тема.

Після надрукованого

Дякую Центру протидії корупції, а саме Віталію Шабуніну і Ользі Веретільник за змістовний тренінг і їх боротьбу із корупцією, ЧНІ КНТУ за допомогу в організації, Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні за фінансування і підтримку корисних і потрібних проектів в Україні.

 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте