Пасивність розумних, активність... і маємо те, що маємо

Давно це помітив достойні і розумні не хочуть до влади — велика відповідальність, нові вороги, і «бруд політики і влади» — не вмиєшся у чистій воді до скону, а під кінець не зрозуміють, зненавидять і звинуватать у всьому. В той час як, за моїм визначенням, не дуже розумні і недостойні бачать лише принади — владу, гроші, можливість «нагарбати» собі і своїм. А як пощастить вийти на пенсію з «почьотом», а ні то втекти або відмазатись і доживати віку на нагарбане і вдало сховане. Дійсно розумні повинні самоорганізовуватись, ставати впевненими, в міру наглими і боротись за владу, за краще життя. Чому повинні — парадигма виживання — або почнуть боротись, або боротись буде нікому через недовгий проміжок часу.

www.pohlyad.com/news/n/22639

За свою пасивність українці отримали у покарання владу злодіїв, – експерт



Чимало українців ще досі знаходяться у парадигмі патерналізму і хочуть, аби ними керував «мудрий цар». Саме такі і сумують за Радянським Союзом. Такими міркуваннями з «Поглядом» поділився керівник Програми розвитку громадянського суспільства Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба.

«Будь-яка людина любить стабільність і прогнозованість ситуації. Радянський Союз у цьому плані давав певну впевненість: є певний рівень, хоч і поганий, що якась зарплата у людей буде. Натомість ринкова економіка передбачає рівень конкуренції, і, на жаль, в українській дійсності чимало кризових явищ – у політичному житті змінюються лідери, в економічному невідомо, якими будуть ціни на бензин і харчі», — міркує керівник Програми розвитку громадянського суспільства.

На його думку, саме ця нестабільність, яка полягає у вічних здогадках, а що буде завтра, напружує людей. Власне тому вони згадують стабільність Союзу, забуваючи про тодішній рівень тоталітаризму, про небезпеки бути кинутим у Тюрму на Лонцького. 

«Союз давав оманливе уявлення, що оці друзі, а ті вороги, що компартія веде. Натомість у демократичній країні, в умовах ринкової економіки людині доводиться постійно думати і визначатись, що є кращим для неї, для її родини, міста, країни, в якому напрямку рухатись – євроінтеграції чи азійській інтеграції. Постійно визначати, хто є достойним лідером», — розповів експерт із питань громадянського суспільства.

На думку Максима Лациби, чимало українців ще досі знаходяться у парадигмі патерналізму і хочуть, аби ними керував «мудрий цар», «який буде все за них вирішувати, давати зарплати, надавати послуги». Однак українці, наголосив експерт, забувають, що так не працюють демократичні країни, так не живуть компетентні виборці.
«Ще Платон більше 2 тисяч років тому сказав: «Карою за громадську пасивність є влада злодіїв», тому і нинішнє покоління, на мою думку, спокутує гріхи за недостатню громадську активність, за не усвідомлення вибору. Хочете продавати свій голос за гречку, то таку маєте владу», — зазначив Максим Лациба.

Експерт також додав: «Тим паче, якщо подивитись за рейтингами ООН, то якість державного правління в Україні постійно знаходиться на одному з нижчих рівнів – після 180-го місця. У нас справді дуже низький рівень якості державного менеджменту, тому маємо таку неякісну політику і нестабільність в країні, невдоволеність людей і сум за тим, що колись було краще», — пояснив керівник Програми розвитку громадянського суспільства і додав:

Якщо розумні не будуть активними, до влади неодмінно приходитимуть просто активні. Якщо молоді люди не ходитимуть на вибори, а відпочиватимуть у красивих місцях, то їхнє майбутнє визначатимуть пенсіонери, які саме і ностальгують за Радянським Союзом», — зрезюмував Максим Лациба.

Нагадаємо, за результатами соціологічного опитування, проведеного фондом “Демократичні ініціативи ім. І.Кучеріва”, 40,5% населення України сумують за СРСР.
Фото: istpravda.com.ua

2 коментарі

Ольга Мороз
СРСР заснували ідеалісти, підтримували ентузіасти, а скористались системою проходимці
Богдан Бойко
все ніби правильно, але разом з тим Максим Лациба лобіює законопроект №2508а, про який голова правозахисної організації Інститут «Республіка» Володимир ЧЕМЕРИС каже наступне:
«законодавча ініціатива №2508а пропонує узаконити обов’язок повідомляти владу про протести за 48 годин до їх початку, що дозволить підконтрольним судам забороняти будь-які “неугодні” владі зібрання. Згідно тексту законопроекту, “спонтанність” протестів неможливо буде довести ні міліції, ні судовому виконавцю, ні судді. Проект також передбачає можливість забороняти в суді зібрання про які владу не було повідомлено, а також можливість ухвалювати нові антиконституційні положення місцевих органів влади, покликані обмежити свободу мирних зібрань. Окрім цього, законопроект актуалізує використання таких репресивних механізмів щодо протестувальників як ув’язнення, адміністративні арешти строком до 15 діб та демотивуючі багатотисячні штрафи за “умисне невиконання рішення суду” чи “злісну непокору законному розпорядженню або вимозі працівника міліції”»
Детальний аналіз небезпек законопроекту №2508а
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте