Віталій Кличко - Капітан Україна, початок чи смерть?...

26 червня 2012 року Віталій Кличко відвідав Сторожинець. Так, це було в рамках передвиборчої гонитви. Так, він говорив популістські гасла наче голівудський актор. Так, напевне завтра він і не згадає одне із провінційних містечок. Але то все моя особистісна прискіплива думка… Народ побачив легенду, народ побачив наживо героя.

Літні панянки обговорювали який він гарний, розумний, як «красіво» говорить не те що… хтиві дівчатка і жіночки обговорювали сідниці, мусклатуру і сексуальні можливості атлета, чоловіки казали — молодий, сильний, європеєць — саме такий потрібен Україні в політиці, підлітки, як недивно, хотіли дотягнутись до і сфотографуватись із… напевне слово зірка найвлучніше. Чого ж у мене якесь роздвоєне почуття до живої легенди, яка спустилась із київських олімпів до нас смертних.

Вустами маляти промовляє істина: «Я стану відомим і багатим як Клічко і куплю собі і рідним все, що вони захочуть», «А я стану таким же сильним спортсменом як він», «Я хочу бути розумний і сильний як Кличко. Буду захищати маму і братика. І допомагати їм!» — купка пецьків молодшого шкільного віку гомоніла недалеко від місця зустрічі із героєм. Пробитися до нього їм зась, але свого героя досить і побачити, хоч здалеку, але наживо, побачити героя наживо. Так саме героя. Психологи, політтехнологи і соціальні інженери давно знають всім людям потрібні герої, ікони, приклади для наслідування. Герої спільні для всього народу, герої на яких хочеться бути схожим і яких післядовільно хочеться і можеться наслідувати. Найплідніший грунт для зерен героїв — дитинство, підлітковий вік і юність. Казки, художні твори, мультфільми, фільми, життєві історії насичені такими героями. В американців є чудовий інструмент для превенції моделі героя — комікси. Пальму першості серед справжніх американських героїв займає Капітан Америка — добрий, сміливий, молодий, сильний, розумний, привабливий, патріот, завжди готовий до самопожертви. Він не має надздібностей, він звична людина розумові і фізичні здібності якої доведені до піку розвитку, плюс декілька технологічних гаджетів і команда вірних друзів, в якій він беззаперечний лідер.Він був звичайним, слабким хлопцем із щирою метою і вірою в себе. Який завдяки праці, вмінню йти на ризик і самопожертві став героєм. Так, Кличко — Капітан Україна.

І для мене він був таким, ні це не історія жіночної попелюшки, це історія справжнього чоловіка — героя. Йому було важко, але він створив себе — хлопець із звичайної сім'ї вибився в люди. Він не пішов по кривій, він пережив важкі часи, підтянув за собою молодшого брата, за якого голову скрутить. Він міг стати німцем, американцем, але залишився українцем. Він з братом дивились підбадьорюючим поглядом із плакатів подарованих батьками своїм синам і заставляв вранці йти на пробіжку, ввечері на тренування, а у вихідний день відмовлятись від цигарки і пляшки пивця або чого іншого нездорового. Він не приклад тупої «гопніковської» сили — начитаний, інтелектуальний, знає декілька мов. Та й взагалі, на перших порах на тренуваннях (згідно телевізійної біографії) був не самим сильним, м'яко кажучи. Але ж зміг. І я зможу казали, кажуть і напевне будуть казати тисячі хлопчаків. У них буде герой...

Власне чого мене кинуло у спогади, натрапив на таку статтю із відео:

www.utro.ua/ru/sport/v_seti_poyavilsya_arhivnyy_nokaut_vitaliya_klichko_video_1359718837








Скажуть, розвінчання міфу непереможного перед змаганнями. Але на мою думку це перші струмочки бруду. Яких з кожним передвиборчим днем ставатиме все більше. А «топити» будуть і свої, і чужі. І якщо для мене перехід Клічка від героя до звичайної успішної людини був легким — йде в політику — є плюси, є мінуси, а в цілому цікаво, що з того вийде. То малят мені щиро жаль. В коміксах це називають темний період героя — fall of Captain America. Темні і білі плями біографії, кожен невірний крок — хвиля бруду накриє і особу, і її поціновувачів. В такому випадку героя коміксів усувають на деякий час, а потім реанімують, вигадавши залізобетонне алібі стосовно його «прорахунків». Політтехнологи можуть і ще фантастичніші речі. Але ж дитяче серце прощає герою до певної межі, переступивши яку — або ти вмираєш героєм, або живеш до тих пір, поки не стаєш негідником.

Дорослій частині мого я цікавий Клічко як політик, скепсис каже — казав сліпий побачимо, а часточка дитячого вперто обурена — і чого він поперся у ту брудну політику, краще б залишався героєм.


5 коментарів

Святослав Вишинський
До автора: не вставляйте простим copy/paste передруки з інших сайтів. При повторному редагуванні тексту Ви маєте шанс втратити його частини, оскільки різні коди і стильові шаблони, котрі копіюються зі сторонніх сайтів, у мережі «ВКурсі» автоматично обрізаються. Відтак система іноді може обрізати і текст разом з ілюстраціями.

Порада: вставляючи текст з інших ресурсів чи MS Word, пропускайте його попередньо через програму Блокнот або html-редактор у вікні редагування посту. Уникайте копіювати ілюстрації методом copy/paste — по суті, Ви тоді копіюєте лишень сторонні коди з посиланнями на зовнішні ресурси, а не самі зображення. Для вставки зображень є спеціальна кнопка в меню редагування, підписана як "HTML" (крайня справа).
Відредаговано модератором 2013-08-04 17:28:44
Максим Пансик
Дуже вдячний за корисну пораду, власне частина допису після відео була втрачена і відновлена.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте