Пласт - Die Hitlerjugend? Альтернатива вулиці? Чи все ж дещо більше...

12 квітня 2013 року виповнився 101 рік скаутській організації України «Пласт» (з чим вітаю усіх «винуватців»). Для того щоб розповісти хоча б частину історії Пласту І цілого посту замало… для зацікавлених — http://www.plast.org.ua/.

Моя особиста думка про Пласт є такою — якщо ви позиціонуєте себе як український патріот, націоналіст чи просто справжній українець або людина, що щиро любить Україну і хочете, щоб ваше кохане чадо перебрало ваші ідеали — Пласт для вас. Якщо ви турботливі батьки, які мріють про радісне дитинство і юність свого чада, яке б він провів не тільки у розвагах, а й з користю для себе — Пласт для вас. Якщо ви не знаходите альтернативи вулиці, а з існуючих секцій і гуртків ваша дитина не може обрати один до душі — Пласт для вас.

Що ж до критики, ну не хочу я псувати пост із поздоровленнями нею. Але зацікавленим у ній — пошукайте у неті за запитами — Пласт — гітлерюгент, Пласт гатовіт баєвіков, Пласт — бєндєровци наступают. Моя особиста і суб'єктивна думка — такі критичні опуси пишуть ті, кому зовсім не потрібна вільна і свобідна Україна із думаючими і сильними людьми. Що ж до раціональної критики — спробуйте і самі визначте всі плюси і мінуси, та прийміть остаточне рішення. Хоча змушений засмутити, є така мудрість — Пласт для всіх, але не всі для Пласту. Зрозуміє той, хто спробує.






25 коментарів

Сергій Янушевський
Так от звідки фашизм бере свій початок!), як іще наш головний антифашист країни не зареєстрував проект закону «Про заборону ПЛАСТу»?)
Олег Тудан
«Що ж до раціональної критики — спробуйте і самі визначте всі плюси і мінуси»

Основной минус — это формирование из ребенка another brick in the wall — нивелирует любую пользу.
Станіслав Роговський
Мені от виходячи з досвіду здається що фактичний максимум для більшості людей, це бути хорошим brick'ом замість пивної калюжі. І це вже певний рівень, певний детермінізм, якась життєва позиція, певний фундамент, певний приклад працюючою системи цінностей. Цю внутрішню структуру нав«зану рухом можна зруйнувати, перебудувати по своєму, добудувати. На що власне у підлітковому віці і з»являється немало гормонів та протестних настроїв у мозку.
Максим Татарченко
Будь-яка структура з чіткою субординацією подавляє вільнодумство. А це недобре. Можливо ціль висока, але ціль не виправдовує засоби.
Станіслав Роговський
Я згідний. Мене особисто бентежить те, що діти позбавлені відчуття динаміки, причинно-наслідкових зв'язків у побудові суспільства та його господарства.
Михайло Шморгун
Такі так. Авторитарна модель поведінки, де є brick і з цього brickа будується світле майбутнє є комфортною для цієї країни. Є велика проблема у пошуці вдалої форми (ТЗ) для «світлого майбутнього». І ще проблема у тому, що кожен brick тепер треба поважати і відноситися до нього не як до «будматеріалу», а як до наріжного каменя всієї хрупінької системи майбутнього щастя, щоби brick відчував свою виключну роль у побудові «світлого майбутнього»…
Станіслав Роговський
Мені особисто хотілось би якусь затишну корпоратократію =)
Михайло Шморгун
Є у нас Сістем Кепітал Менеджмент, ДФ груп, Приват груп, Авангард груп, Нібулон груп, ІСД груп, Інтерпайп груп, «сімя» — вибирай скільки хочеш… Правда членство в корпорації обмежене… і затишок умовний
Олексій Пономаренко
Однозначно дійсно про них не скажешь. Я як людина, яка 14 років носила форму, марширувала і т.д. з усіми цими прибамбасами, скажу, що свою дитину я б туди не віддав. В моїй юності я відвідував шахи, плавання, футбол, судномодельний гурток і т.д. То якраз все помирало тоді, зараз все це відновлюється, і не думаю, що для патріотичного виховання дитини мені треба обов«язково віддавати її у пластуни. Думаю у нормальній родині достатньо виховання і формування цінностей безпосередньо у самій родині.
Максим Татарченко
Я вважаю будь-який заклад чи організацію, побудовані на використанні недосформованої дитячої свідомості в ідеологічних цілях, злом. Піонери, церква, пластуни… Ті ж яйця, тільки в профіль.
Святослав Вишинський
Відповідно, будь-яка освіта, як і будь-яке моральне виховання, є «злом» і «використанням свідомості». Мораль так само ідеологічна.
Максим Татарченко
Ідеальною я бачу систему, де школа дає чисті рафіновані знання з вказанням того, що це не істина в останній інстанції, а питання ідеології і моралі — право і обов'язок батьків. В організація типу Пласту мене не задовольняє те, що все дуже однобоко і безапеляційно подається, причому третіми особами. А яка то ідеологія, комунізм, націоналізм, християнство чи ще щось — діло десяте.
Максим Татарченко
Звісно, така систему — неможлива утопія. Але «фабрика патріотів» з дитячого садка — штука така собі.
Михайло Шморгун
А що бачать діти? Школа -вулиця — будинок. Та сама «матриця»
Пластуни возять дітей в гори, проводять з ними час. Діти розвиваються, проривають сірість…
Коротше — ідеологічні питання є важливими, але коли хтось із розумників каже, що вчити любити свою націю — це фашизм, то це вже трохи занадто…
Максим Татарченко
А треба відділяти мух від котлет. Чому гори і ідеологія нерозривні? Звідки монополія на цікаве і корисне проведення часу?
Михайло Шморгун
Поділіться своїм рецептом виховання. без всяких там котлет…
Максим Татарченко
Для критики не потрібно надавати альтернатив, тим більше я програміст, а не педагог. Це раз. А по-друге, не бачу, чому б не могли існувати аналогічні організації без чіткого ідеологічного забарвлення. Для своїх дітей я б просто приділяв більше часу і вчив критично мислити, а потім, коли трохи клепки в голові буде, можна тим же пластом і скористатися, але, як кажуть, «з дулею в кармані».
Михайло Шморгун
Спитайте, як «скористатися з дулею» у одного психолога ))). Він це уміє! Але це оффтоп… Просто ви в точку потрапили…
2- Ідеологія потрібна, як повітря. Особливо, якщо немає Великої мрій…
3- Організація — це люди. Якщо люди хороші — Прапор їм в руки!
4 — Українці мають навчитися себе любити і цінувати свою державність і націольну приналежність. Це основа того, що через 10 років ви все ще будете памятати, що є така держава Україна…
Максим Татарченко
Про дулю затовсто троллите, поїсти не дам. А про «любити Україну», вибачте, але якщо є за що любити, то полюблять і будуть пишатися, а як нема — то навіщо брехати. Для мене першочегова об`єктивність аніж держава, отакий от я непатріот.

Пишатися, що ти українець, це як пишатися, що в тебе 2 ноги і звати Вася. Можна і треба ПОВАЖАТИ і ЛЮБИТИ країну, але коли є за що, а не тому, що так навчили.
Михайло Шморгун
Може Ви ще за регіоналів голосували?
Бо у Вас схожа логіка. Я багато регіоналів бачив, теж все говорять про те шо нема за шо цю країну любити і «коли трохи клепки в голові буде, можна тим і скористатися»…
Максим Татарченко
Ну товсто же. Втрачаєте форму.
Михайло Шморгун
А ще я бачив патріотів, які виявлялись совками. Опозиціонерів, які виявлялись владою. і програмістів, які були педагогами…
Олег Тудан
Михаил, фашизм тут первым упомянули вы. Действуете на опережение?

Дети, которые занимаются спортом, тоже ездят по разным городам на соревнования, скажем. А «проводить с детьми время» и «ездить в горы» — это, вроде бы, должны и рдители делать, хотя бы иногда.
Михайло Шморгун
Виховання людей в повазі до своєї нації — це задача держави, яка бачить себе у наступних поколіннях. Якщо цим займається Пласт — прапор їм в руки!
Батьки зайняті виживанням і не у більшості своїй виховання дітей доручає різним інститутам… Дійсно — це погано. Але констатувати проблему мало,її потрібно вирішувати.
Вирішення у політиці підтримки націонал патріотичних гуртків. + інші речі, про які говорити некоректно без наявності реальної влади та прямої можливості впливати на процес освіти в країні.
Святослав Вишинський
Фашизм першим згадав автор посту Максим Пансик.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте