А виявляється Молдова має патріотів

Зізнаюсь правдиво, моє уявлення про Молдову обмежувалось деякими знаннями із шкільної програми з географії та набором банальних стереотипів — гарне вино, гарна природа, цікава культура, країна може в майбутньому зникнути як така, адже більшість населення приписують себе до румунського етносу. Перепрошую, помилявся. Як виявилося у України і Молдови набагато більше спільного ніж могло б виявитися.

http://www.bukinfo.com.ua/show/news?lid=32863

Навіщо Румунії Всеукраїнський перепис населення?





АКТУАЛЬНО / 

 
За встановленою практикою та згідно з рекомендаціями ООН кожні 10 років у більшості країн світу проводяться переписи населення для збирання даних про його чисельність та склад. В нашій державі такий перепис заплановано провести наприкінці 2013 року. Ретельно готується до його проведення і Румунія.

Важливим є одне з питань, що задають під час перепису населення – національність, бо на території Буковини проживає щонайменше 80 різних етносів. Буковинці знають, що основну масу мешканців нашого краю представляють українці, румуни та молдовани. 

Але останні чомусь викликають у нашого південного сусіда паніку і шквал негативних емоцій: і статті пишуть, і книжки друкують про те що є лише румуни, а молдовани «умисно» вигадані щоб розділити «єдиний румунський народ», й історію перекручують як завгодно на свій «румунський» лад, і записують молдовських воєвод румунами (в часи коли поняття «румун» ніхто і не знав, бо його ще не існувало), і поливають недобрим словом всіх, хто вважає себе частиною старовинного молдовського народу... 

Щоправда, на офіційному рівні у Румунії про це прямо не говорять, але тишком дають гроші всіляким «Акціям 2012» та їм подібним, щоб ті розклеювали брехливі та провокативні наклейки з написом «молдовани – значить румуни» (не так і давно, наприкінці 2011 року вони вже встигли поналіплювати у Чернівцях листівки такого ж формату з гаслами «Тут Румунія!»). Причина такої неадекватної діяльності криється у загарбницькій та шовіністичній політиці Румунії, яка досі не хоче змиритися з простою реальністю: молдовани – це ніякі не румуни, це спадкоємці старовинного Молдовського князівства, як і сама Республіка Молдова – окрема країна, а не «східна Румунія».

Все це нас би і не стосувалося, якби не тривожні тенденції асиміляції буковинських молдован за останні роки. За даними останнього перепису населення, проведеного у 2001 році 12,5% мешканців нашого краю є румунами, 7,5% — молдованами. І ці 7,5% Румунія всіма способами намагається румунізувати: і паспорти румунські роздає, і румунську пропаганду веде, і нав’язує брехливі ідеї про «велику Румунію»… Яким же буде цей відсоток за результатами перепису – вирішувати буковинським молдованам, перед якими стоїть вибір: зберегти свою самобутність, або продати її за брехню та румунський паспорт.

А брехунам і провокаторам з Румунії мабуть треба нагадати про те, що молдовська історія почалася на півтисячоліття раніше (!) ніж румунська, і Штефан Великий, який двічі палив Бухарест за зраду румунських воєвод – модовський воєвода, і молдовани – це окрема нація.


Іон КРЕЦУ, для БукІнфо (с)

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте