Папа Франциск обраний «із краю світу» або «Habemus Papam Franciscum»

Вітаю всіх католиків із визначною подією. Новий релігійний лідер — за багатьма критеріями перший і навіть єдиний. Від себе додам — в багатьох випадках хочеться щоб деякі релігійні лідери України хоч трохи брали приклад і переймали досвід колег. Любов людей була б тоді не зомбоподібною, а справжньою...



У Ватикані обрали Папу Римського – ним став кардинал із Аргентини Хорхе Маріо Берґольйо. Новий понтифік став на цій посаді першим, хто взяв собі ім’я Франциск, першим представником обох американських континентів і першим єзуїтом. 

 
Латинська Америка святкує – вперше в історії на Святому престолі у Ватикані постав її представник. Про обрання нового понтифіка оголосив, за традицією, кардинал-протодиякон Жан-Луї Торан: «Маємо Папу!»
 
76-літній кардинал із Аргентини, архиєпископ Буенос-Айреса Хорхе Маріо Берґольйо, обраний ватиканським конклавом у середу ввечері, взяв собі ім’я Франциск. І в короткому виступі, першому на новій посаді, він закликав вірних молитися за нього як главу католиків – і жартома нагадав, звідки він родом. Кардинали-учасники конклаву в пошуках нового Папи «дійшли майже до краю світу», сказав він.
 
Новий понтифік перший не тільки за місцем походження, перший неєвропеєць на Святому престолі майже за 1300 років і перший за іменем, якого ще не брав жоден із Пап: просто Франциск – «Першим» він стане «заднім числом» тоді, коли ще хтось візьме це ім’я і стане Другим. Франциск є й першим Папою з ордену Товариства Ісуса, більше відомого як єзуїти, найпотужнішого в Католицькій церкві. А ще він став третім поспіль Папою-неіталійцем.
 
Новий Папа: скромний, консерватор і реформіст
 
Франциск також відомий своєю особистою скромністю. В Буенос-Айресі він відмовився від зручної архиєпископської резиденції і жив у квартирці за містом, їздив громадським транспортом, а до Рима літав економ-класом. І папське ім’я собі він узяв на честь святого Франциска Асизького, середньовічного ченця і проповідника, відомого створенням жебрацького ордену францисканців.
 
В Аргентині новий Папа має репутацію одночасно консерватора в одних питаннях і реформіста в інших. Зокрема, 2010 року він пішов на гостру конфронтацію з владою країни, яка підтримала закон про гомосексуальні шлюби, що їх Католицька церква різко засуджує. З іншого боку, він виступав проти надмірно суворих практик деяких священиків, наприклад, відмов хрестити дітей матерів-одиначок на тій підставі, що ті народжені поза таїнством шлюбу.
 
За чутками, які, вочевидь, ніколи не будуть підтверджені чи спростовані, нинішній Папа, тоді ще кардинал Берґольйо, на попередньому конклаві був головним суперником обраного врешті Бенедикта XVI, несподівана відставка якого привела тепер Франциска на Святий престол.
 
Твітер Папи знову ожив
 
За нинішніми виборами Папи стежив увесь світ, а найпильніше – ті близько 50 тисяч людей, які зібралися на площі Святого Петра у Ватикані під дощем і за сильного вітру, щоб на власні очі побачити білий дим із комина Сикстинської капели – традиційний знак, що понтифік обраний. Їхні радісні вигуки майже заглушили дзвони собору Святого Петра, які підтвердили обрання.
 
Ватикан уже оголосив, що перша меса нового Папи відбудеться наступного вівторка, 19 березня.
 
А ще отримав нове життя обліковий запис у твітері @pontifex, від латинського слова «понтифік», створений іще за попереднього Папи Бенедикта XVI. На час, поки Папи не було, цей твітер мовчав, змінивши назву на «sede vacante», «під час незайнятого престолу». Тепер він знову ожив під старою назвою, провістивши: «Habemus Papam Franciscum» – «Маємо Папу Франциска».

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте