Моя хата скраю...

Із щирою вдячністю Дмитрові Кібзуну.

Коли вам кажуть — промивання мізків не існує — вам брешуть, коли вам кажуть — промивання мізків існує — вам брешуть. В житті є люди яким вигідно щоб «бидло» залишалось «бидлом». І навіть якщо «бидло» захоче стати людиною на неї чекає купа перепон і підводних каменів. Навіть прийшовши до розуміння того, що є бути справжнім українцем, не міг відповісти на — а як же ваше: «Моя хата скраю, я нічого не знаю». Так, це нам притаманне, але це свідчення самокритичності — пробував хоч якось витиснути позитиву. Невдало.

Велика сила слова схована у його значенні і розумінні. В українських селах хата, що знаходилась скраю, була форпостом. Форпостом, який при нападі на село приймав перший удар на себе. Який повідомляв односельчан про небезпеку і мобілізував їх до опору і боротьби. Який свідомо обирав самопожертву на благо інших.

Довірити таку відповідальну і почесну місію громада села могла тільки високодуховній, моральній і принциповій людині. Людині, яку не можливо  було б підкупити або вмовити, залякати чи зламати, надурити врешті-решт. Страх, забобони, бажання наживи не були відомі цій людині. Ця людина, фактично не знала  нічого, окрім свого обов'язку перед своєю малою Батьківщиною, якщо їй пропонувалося зрадити, продатися чи просто бездіяти.

Після написаного про свою позицію — Моя хата скраю, я нічого не знаю!

А ваша шановне товариство?

2 коментарі

Олег Герман
Дивлячись з якого краю стояла ця хата…
Сергій Янушевський
Був такий випадок. Приїхали наші з Америки разом з американцем і поїхали вони на цвинтар, який біля Годилову, пом'янути своїх родичів. Після цього кожного ранку американець, о 5 ранку вставав і кудись ходив, ну спочатку думали, що ранкова пробіжка. Потім вже питали куди він ходить, на що американець відповідав, щоб не хвилювалися. Коли прийшов час їхати назад до Америки, вони всією сім'єю, ще раз поїхали на цвинтар...і не впізнали місце де поховані родичі. Виявляється, що американець кожного ранку їздив на кладовище розчищати та припирати його, він просто не розумів, як там можна утримувати цвинтарі і чому чернівчани не вийдуть прибрати його. Розчистив він цілий сектор, десь 20 могил, ось Вам і обов'язок…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте