Обери свого героя

Кіно — велика сила. Хтось хаває попсу, хтось естетично смакує артхаусом, є навіть ті хто принципово не споживає даний продукт мистецтва у жодному вигляді. Право кожного. Моя думка — не визнавати вплив сінематографу на сучасне суспільство — дивно.
   Перечитав на тижні інформацію про різні соціологічні дослідження від  популярних до наукових. Серед тих, які «йокнули», було і таке — «Суспільства сндшних країн не люблять Бетмена». Ні не кінострічку, а саме героя. Найбільше люд вболіває за поганих хлопців — Джокера, Бейна, Двуликого і інших. А головний хороший хлопець викликає, як не прямі огиду і відразу, то нездорове роздратування — факт. В самому дослідженні був абзацовий аналіз і висновки. Але мене вони не потішили. Моє бачення наступне. Головні погані хлопці у даній кінотрилогії — відзеркалення потреб і прагнень соціуму, його неусвідомлених цілей і ідеалів. Бідові хлопці із самого народження, дитинства, яким доводилось терпіти біль і приниження, боротись за своє існування, вигрібати і вигрібати по повній, як кажуть у їхніх колах. Але вони змогли, не зламались, не зазнали поразки, а самі стали тими, хто вирішує долі. Звичайно «трошки дивними», але поганому герою не треба бути таким собі бойскаутом-піоніром. А що ж наш Бетмен, він же олігарх Брюс Вейн. Так він зазнав втрати і травми — став свідком насильницької смерті своїх батьків. Але ж у нього залишились таткові мільйони і кілька вірних друзів родини. Він витрачає юні роки на оволодіння мистецтвом — ні не помсти, а встановлення справедливості. А коли успішно проходить піліткову кризу обирає наступну лінію життя — вдень гульвіса, бабій і транжира (то для прикриття, не подумайте), а вночі народний месник у костюмчику під садо-мазо. І найголовніше інколи, якусь часточку свого багатства Вейн витрачає на благочинність і таке. Вся біда в тому, що червоною ниткою крізь усю трилогію тягнеться соціальна нерівність і несправедливість, через яку і всі біди. Батьків героя вбили вуличні волоцюги в період кризи (а жерти усім хочеться). Часто інформаторами і співучасниками дій поганих хлопців були копи, яким потрібні гроші на лікування рідних, на погашення банківського кредиту або на знову ж таки банальне «добре пожити». І насамкінець, самі погані хлопці — це продукт суспільства, яке задихається від соцільної нерівності і несправедливості. В контексті політичних знань — Бетмен — цербер існуючої системи. Джокер, Бейн і інші — революціонери, анархісти, такі собі «народні месники». Як непарадоксально, за ними майбутнє. З одного боку над світом витає ліва ідея, не совкова, а щира ліва про рівність і братерство, які дадуть бій зажерливим багатіям. З другого, майже в кожній країні, силу набирають праві з бажанням відстояти своїх від тих же, таких зажерливих чужих. Здавалось би, але ось воно поєднання непоєднаного — вогню і води. Ось вони передумови для приходу до влади Гітлера, Сталіна і інших «крутих антигероїв». Доречі вибори-2012; і ні один із відомих мені кандидатів не використовує цю фішку. Всі більше тягнуться до образу борця за справедливість і ніхто не розвиває образ воїна, метою якого є помста за себе і за принижений народ. Щиро і без пафосу.
   І тако вам люде на сон грядущий, чи на ранок прийдешній, недавно порадувала кінострічка «Червоні вогні». Рекомендую любителям інтелектуального тріллеру. Переглянув і зрадів, бо  тема фільму дотична до однієї із моїх тем досліджень. Але то вже інша історія.  

You either die a hero or you live long enough to see yourself become the villain.
Harvey Dent.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте