Як я був на «сходкі» «села Сторожинец» або молодим тут не місце

Я можу бути не згодним з вашою думкою, але я готовий віддати життя за ваше право висловлювати її.                                                                                                                

                                                                                                                                         Вольтер.
 
   27 квітня 2012 року у моємурідномумістечкувідбулосьтакесобі«звітування керманича перед народом», обраного жителями цього жміста на цю відповідальну посаду. До тепервоночомусьназивається таким неприємним, особисто мені, і таким, що ріже вуха, словом – сходка. Сходка вразила. Проходила вона у районному БК, місткість, якого кілька сотень, а прийшло всього кілька десятків. Кілька десятків представників державних і бюджетних установ, які прийшли проспівати хвалу – Хвалім і ценім тебя цезарь, восхіщаємся тобой і содеяним тобою. Не судилося. Всі плани перебила маленька зграйка «вічноневдоволених плебеїв», які на мою думку є свідомим громадянами, що хотіли відкритого діалогу із владою. Не судилося.
 На сцені за столом засідали представники районної влади, замісники, помічники і ще деякі представники (4-5 чоловік) їх основна роль була у присутності. На певній відстані від стола за трибуною стояв керманич. Звітував. Мікрофони були лише у влади. І коли діло дійшло до питань доводилось вставати і голосно, майже криком, озвучувати своє питання. Заготовлені питання викликали посмішку, відповідь інколи випереджувала саме питання. Керманич блєстал. І тут почалося. Бабусі, над яким до певного часу мав гріх посміюватись, через їх вічну невдоволеність всім і вся, пішли в наступ. Зараз я не сміюся – вони гарні прототипи реальних одиниць громадянського суспільства. До бою долучились і двоє чоловіків. По обличчю керманича було видно – щось не так, щось зламалось.
   Я чекав на питання мого друга, нас представників молоді можна було перелічити на пальцях. Нас було двоє. (Перепрошую як таки ще когось недобачив). Друг мовчав – це його право. Із самого початку ставка була 50/50 щодо того чи задасть друг питання чи ні. Він мовчав і це його право. Відповіді на питання, які прихильники влади назвали б компрометуючими, а я називаю справжнім діалогом із владою часто губились у криках і тупо обломлювались методами старої радянської школи ведення комунікацій.
— Ну що бевзю, мовчатимеш? — внутрішній голос, останнім часом він став сильним. Після боротьби із страхом смерті, страхом стати інвалідом і ще деякими насправді страшними речами, він навчився ефективно взаємодіяти із інтуїцією, совістю, підсвідомим і здоровим глуздом. Він набув справжньої сили дорослої людини, що думає, що є свідомою.
— Давай, давай! Мовчи,  спостерігай. Грайся у велікаго псіхолога і сірого кардинала. Дивись, щоб потім не забув написати цікаві статуси «вкантактє»  і «фейсбуці». І особливо про «ВКУРСІ» не забудь – статтю про твої глибокі спостереження, знедолений люд і совкових керманичів периферії. А встановленням справжнього діалогу із владою, розбудовою громадянського суспільства і боротьбою за краще життя нехай займаються ці старенькі бабусі і ті двоє старших чолов’яг. Он диви, бабця, що підняла питання про інвалідів, аж дві палиці має – воїн, богатир. А ти що, відмовчуйся. Тобі ж…
— Заткнися, я піднімаюсь.                                      
   Перше, що вдарило – після представлення, спиною відчув смішок, принизливе і зверхнє – а це ще хто, яке більше походило на що, чий це син? (Про мене байдуже, але батьки). В такі миті отой дикий люмпен із комплексом мужичого сина вкидає у кров порції гніву – так мої батьки прості трудяги, в них не має вищої освіти, вони не багаті підприємці, не державні службовці високого рангу, не представники інтелігенції чи інтелектуального середовища. Вони Люди, прості і чесні представники робітничого класу і за принизливе ставлення до них хочеться бити кривдника до останньої краплі крові. Подорослішав, комплекс подолано, в мене інша мета.         Відчув і на собі совкову методу ведення комунікації – це не біда. Та дізнався багато цікавого – наше містечко вже не містечко, а село. Керманич принаймні двічі сказав, що ми перебуваємо на сходці села. Екологічним станом рідного містечка, його чистотою і охайністю мають займатися учні, студенти, вчителі і викладачі, державні службовці і бюджетні працівники, та й всі жителі міста. В ЖКХ інші функції, невідомі мені через мою молодість і неосвіченість. Воно ніби й правильно – не смітити – факт. А от озеленювати, облагороджувати, прибирати добровільно-примусово території міста де смітять ті, хто ніколи не прибирає… Долати хуліганство і безкультур’я потрібно наступним чином – береш із собою двох-трьох друзів, ходите по місту зранку до ночі і із звуками «аяяяй» грозите пальчиком. І порушники виправляються і на грубість не нарветесь, і фізичної агресії не зазнаєте… Рекламою міста і розвитком його туристичної привабливості теж має займатись кожен громадянин, а саме молодь – розробка сайтів і рекламної продукції, реклама в ЗМІ і інтернеті, і все-все-все на волонтерських засадах повинна робити молодь. А надалі виявився ще один цікавий факт – у всіх гріхах винна молодь. Лінива і безініціативна, безкультурна і груба, вона кругом смітить, все руйнує і нічого не робить. Отож, я як представник маю згуртувати ту молодь, зареєструвати ГО і на волонтерських засадах допомагати владі. Керманич чи забув, чи взагалі не знав, організацію я і мої друзі давно створили – без їхньої допомоги, долали важку бюрократичну процедуру. Проводили заходи, на які запрошували владу – вона чесно не приходила, а замість себе присилала рядових держслужбовців, яким би тільки відсидіти. Висвітлення в районній пресі давалося дуже важко. Ще одна спроба розвинути у містечку цікавий і патріотичний молодіжний рух постійно натикалася на «постійну підтримку влади». Я «захоплююсь» умінням нашого міського керманича ніколи не відмовляти людині, обіцяти, що все буде зроблене і нічого не робити. Закінчення було «демократичне» і комічне. Керманич, після всього, щиро пообіцяв, що візьме до уваги всі зауваження і буде активно співпрацювати і з молоддю, і з пенсіонерами, і з інвалідами, і з … Дай Боже, щоб його слова справдились. Я не вірю.
   Після сходки прогулювався із одним із зграйки «невдоволених».
— Гарно виходить, все в наших руках, ми у відповіді за наше місто… — скептично.
— Хах, а навіщо тоді він, купа його заступників, помічників і вся та безобразія, що утримується із міського бюджету із зарплатнею не в одну тисячу. Ви всі працюйте, сплачуйте податки, а у вільний від роботи час розвивайте місто. Ми в свою чергу керуватимемо і будемо отримувати хорошу зарплатню, премії, грамоти і похвалу. А палець об палець таки не вдаримо. З такою позицією нашим основним питанням повинно було бути – А навіщо ви тоді взагалі потрібні?!
— І дійсно навіщо.                                           
   Я образився на друга, який не поставив питання. Суб’єктивність і емоції іноді беруть наді мною гору в таких ситуаціях. Він передзвонив через декілька годин після всього. Питав чи задоволений я собою і зробленим, трохи виправдовувався, типу все ж підтримував і вгамовував недругів. Нарвався він на конкретну словесну агресію. Друже, я не почуваюсь переможцем. Мені соромно перед людьми, яких я відкрито і відверто агітував за нашого керманича. Мені соромно за передвиборчий допис у районці. Журналісти перекрутили його і написали щось на кшталт голова молодіжної ГО за цього кандидата (ніяких претензій до журналістів райони, розумію специфіку вашої роботи). Хоча я ще тоді говорив про вибір найменшого зла. Мені навіть трохи соромно, що проголосував я саме за нього і не знайшов можливості пояснити свій вибір так, як я його розумів.
   Додому йшов із благородством лева. Гордо крокуючи, гучно здоровкаючись із знайомими, де-не-де жартуючи і посміхаючись. А в середині було жалюгідне видовище – програв, готуватись потрібно було краще. Але ж наче й не мав виступати. Ай, все одно. А в тому питанні так протупити. А в дискусії з тим псевдо-посіпакою чого зірвався на емоції. Хто б що там після сходки не казав,  не хвалив, не тиснув руку. Самоїдство нило, цю битву можна було провести краще…
   Перед сном було якось дивно, дивність ішла від внутрішнього голосу:
— Що не спиться?
— Чого тобі?
— Чоловіче, спи спокійно. Сьогодні день ти прожив не на марне. Зараз нокаутую твоє зумовлене максималізмом і перфектціонізмом самоїдство. І той, сьогодні можеш повністю пишатися собою. Заробив. Бій був даний.
Сон був міцним і спокійним.              
Мій допис не буде повним без особистих звернень:
Шановна спільнота ВКУРСІ, знаю. Емоційно, подекуди суб’єктивно і дуже особистісно, але правдиво. Так як зміг, так і написав. Мовчати було несила.  
Шановний друже. Не чекай. Не дочекаєшся. Ти такий який ти є. Я ціную людей із усіма плюсами і мінусами, в комплексі за їх особистість. А не за окремі дії. А грубість, думаю, ще не раз на неї нарвешся.    
Шановні вороги, яких у мене побільшало, не доведи Господь вам хоч словом зачепити моїх батьків і рідних. І пізнаєте гнів праведний. (Ні в якому разі не маю на увазі будь-яку агресію). Поставлю на місце як потрібно. Всі претензії до мене особисто.
Шановна молодь Сторожинця, пора довести  владі і жителям міста. Ми значна частина їх громади, з якою також потрібно рахуватись.
Шановні представники опозиційних сил району і міста, виказую вам своє «фє». Або ви не були присутні на зустрічі, або сиділи і мовчали, або…
Шановні представники обласних ЗМІ, не пропускаєте такі заходи по районах – це ж скарб для журналіста.
 Шановний Микола Миколайович, я хочу вести з вами демократичний діалог. Не словесні баталії по типу «я начальнік, ти дурак, ти начальнік, я дурак». Бо дійсно люблю своє місто і хочу зробити його кращим. Я обирав і агітував за вас, як за найменше зло. В примарній надії, що з кожним роком ви ставатимете краще. Дійте, справджуйте надії. Час все покаже і розставить все на свої місця.
 
Лише той достойний життя і свободи, хто кожного дня іде за них у бій.       
Йо́ганн Во́льфґанґ фон Ґе́те              

8 коментарів

Михайло Шморгун
Але (шо саме цікаве)… «Батя» то, не заслуговує на такого рівня критику… Він зробив все що зміг, мені його стало шкода...! А Ви його «зажарили»… Але цимес у другому, механізмів та алгоритмів — як «зробити краще ніж Він» ніхто не запропонував… І це є головна проблема, а не совковість і інше! Окей — вони всі сволочі і непрофесіонали, (ми це відкрито показуємо...), але тоді ми популісти, бо критикуємо і не даємо рецептів виходу із складної ситуації!
Максим Пансик
Пане Михайле, якщо людина не чує і не розуміє чи не хоче зрозуміти поставленого до неї конкретного питання. Не може дати конкретної відповіді. На конструктивну критику реагує як ображена дитина. Про яке «зробити краще ніж Він» може йти мова. До всього, і я, і ви є свідками як до нього не раз підходили із конкретними ефективними пропозиціями. Все що потрібно було від нього — це той мінімум, який повинен, зобов'язаний виконувати кожен голова міської ради. Ніколи не відмовляв. Обіцянки-цяцянки і жодних дій.

Михайло Шморгун
Яким було місто до Нього? І яким стало зараз?.. Різниця є, і Ти будь хоч 100 разів правий у своїй критиці не визнати цей факт не зможеш…
Максим Пансик
Пане Михайло, на перших порах він дійсно працював на благо міста, і цей факт я не заперечую, але дуже швидко все змінилось, занадто швидко.На даний момент він перейняв модель поведінки тих, що були до нього.
Андрій Кухарук
Міша, виконання своїх посадових обов'язків і зобов'язань, даних виборцям довголабий халамидник видає за супер досягнення… А це його прямий обов'язок. Шо змінилось? Розвалився міст, загинула людина, в військовому містечку притон наркоманів і бродячих псів, акурат біля недобудованого дитсадка. Нова будова у міліції. Він будує европейське місто так само як яНУКОВИЧ Европу в окремо взятому Межигір'ї. Ах да ледь не забув а ще він невдячний. Один мій знайомий політолог допомагав йому, і не раз, навіть коли довголабого під… рали свої ж голубі товаріщі. Файний хлопака той політолог, але певно троха наївний…
Михайло Шморгун
Мені за свою роботу не стидно…
Андрій Кухарук
Це факт, тобі немає чого бути стидно, хай соромно буде йому, бувшому комуністу, бувшому есдеку, заєдисту, бувшому нашоукраїнцю, бувшому єдиноцентристу, теперішнньому ригиналу, певно в переспективі або ноу дряпта, або единая расєя…
Володимир Карагяур
А я не здивований що друг не задав питання. Така він людина, але бути циніком в такому віці яку б професію ти не мав це скоріш за все вже діагноз.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте